5 gode grunde til at tage til Le mans

Le mans nærmer sig med hastige skridt, og lørdag d. 16 juni kl. 15 går det løs!

Man behøver ikke være bil entusiast for at tage til Le mans. Personligt har jeg været afsted sammen med flere, der ikke gik op i biler, men trods det var de ellevilde med stemningen og atmosfæren omkring Le mans. Vi giver dig 5 gode grunde til at pakke kufferten og drage afsted til en af verdens største sportsbegivenheder!

Sjældne biler over alt
Hvem kan ikke lade være med at blive imponeret af biler i million klassen, som står klods op og ned ad hinanden rundt om dit telt. Her behøver man ikke være bil interesseret, da man bliver forbavset over, hvor mange der egentlig er!

Stemningen og atmosfæren
Forstil dig Roskilde festivalen uden musik, men med biler i stedet. Samme festival stemning finder man på de forskellige camps i dagene op til Le mans. Når først du er ankommet, bør du forberede dig på, at du er beruset døgnet rundt (så husk tømmermændspillerne!). Alle folk er glade og gæstfrie og når mørket falder på, går festen for alvor i gang. Tag ned til det nærmeste øltelt og nyd stemningen. Du behøver ikke nødvendigvis have lommerne fulde af penge, for at blive beruset. Folk i ølteltene danser på bordene med deres ølkander, og er dit glas tomt, er der hurtigt en der fylder det op. Se Le mans som en stor fest, der tager til i styrke dag efter dag.

Mad Friday (gaderæs dagen før løbet)
Festen når sit højeste om fredagen, hvilket er dagen inden løbet. Når løbet er i gang, har de fleste for travlt med at følge løbet og glemmer derfor at feste. Englænderne kalder dagen “Mad Friday” og vi forstår godt hvorfor. På alle gader og stræder rundt omkring banen, bliver der arrangeret gaderace, og alt bliver stoppet med forhåbninger om at de laver en brænder. Nogle er udklædt i kostumer, mens andre render rundt med stoppeskilte og fløjter, som bruges til at stoppe bilerne. Endnu engang hedder kosten alkohol og folk deler glædeligt ud til dem, der er løbet tør. Enkelte har bygget nogle vanvittige skabninger, som eksempelvis en sofa med hjul og motor eller et kørende vikingeskib med kanoner, der er ladt med fyrværkeri. Mad Friday vil være en dag du aldrig glemmer!

Dansk succes
Vi danskere kan være stolte af mange danske kører, der har haft stor succes på La Sarthe banen ved Le mans. Den mest succesrige gennem hele Le mans historien er blandt andet danske Tom Kristensen, der har vundet 6 gange i streg og 8 gange i alt.

Lyden fra racerbanen
Racerbilernes lyd fra mit første år til Le Mans, ligger tydeligt i min hukommelse. Så snart du hører lyden uden for banen, fornemmer du hvad du går ind til. Personligt har jeg oplevet lyden 10 km fra banen, som blot var en summen et sted i det fjerne, som tager til i styrke, jo tættere du kommer på banen. Når man går op ad den lange trappe til tribunen, kan man mærke en kilden i maven, som bliver større og større ind til man når toppen.. Når man kommer op på tribunen, kan man ikke mærke den store forskel på, om man bruger ørepropper eller ej. Men lyden er bare fantastisk og man bliver dybt forelsket!

Her er en smagsprøve på bilerne fra mit første år ved Le mans:
http://www.youtube.com/watch?v=2jEo8v1hIUI